Odlična atmosfera i odlično druženje bilo je na Slaninijadi u Josipovcu, gdje je istovremeno održan i boćarski turnir. Kraljica pušnice – slanina pekla se na vatri uz kobasice, širio se miris cijelim naseljem.
Svi radosni, ali ipak je bilo suznih očiju – od dima.
Marko Perković, predsjednik Udruge Josipovac, kaže kako su se prisjetili kako se nekada na selima pekla slanina.
Na ražanj nataknuta slanina savjetuju majstori ražnja, iznad vatre zapeče naglo prvo kožica pa se na tolini komad slanine rascvjeta poput ruže. Nema boljega od toga.
Osim slanine i kobasice pekli su se i krumpiri, tanjuri su bili kalorijske bombe, vrlo bogati, a sve je bolje teklo uz gutljaje kuhanog vina.
Isti način pečenja nekoliko mještana godinama primjenjuje u obližnjoj šumi u koju idu odmah nakon svinjokolje. Ponesu tko što ima, a ima svega, od kobasice, slanine, krvavice…jedino čega nema jeste strah od kolesterola. Nije to svakog dana, jednom nedjeljno to rade.
“A bolje je mati kolesterol nego biti bez prijatelja iz sela i druženja u šumi” – poručuju Josipovčani kojima je bolje tako uz luk, vino i delicije svinjca nego pred televizorom u kući.