Približava se Uskrs i nezaobilazno bojanja jaja. Kod kuhanja uskršnjih jaja svi su nervozni hoće li biti dovoljno tvrda, hoće li popucati i hoće li se ljuska lijepo skinuti.
Evo nekoliko trikova kako to ostvariti.
- Ukoliko ne znate koliko je jaje svježe, provjerite ovako: ako jaje vodoravno potone u zdjelu s vodom, vrlo je svježe, ako je okomito, savršeno je za kuhanje, no ako se digne na površinu vode jaje je već staro.
- Da ne bi pucalo, najbolje ga je prije kuhanja izvadite iz hladnjaka da bude na sobnoj temperaturi ili ga nakratko potopite u toplu vodu. Na taj način, kada se stavi u vodu za kuhanje, ljuska ne puca zbog toplinske razlike.
- Da bi se postigla ujednačena tvrdoća, za kuhanje je potrebno onoliko vode koliko jaja pokriva.
- Gotova kuhana vruća jaja stavite u ledenu vodu, to će im pomoći i da se lakše ogule.