Pripravci od konoplje bili su na nesvakidašnjem meniju Zelenog četvrtka na glavnoj tržnici, gdje se častilo građane namazom od konoplje, ulja, slanutka i limuna, a dodatno su se kušači mogli zagrijati čajem od ruže.
Konoplja je česta tema i na nastavi skorih maturanata smjera tehničar-nutricionist, koje je na terensku nastavu povela profesorica Dragana Viljanac iz Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije “Ruđer Bošković”. Ona predaje stručne predmete, pa dobro zna koje su dobrobiti prehrambenih pripravaka od konoplje. O učincima u prehrani, ali i o konoplji kao dopuštenom medicinskom pripravku, i sama se u svom slučaju osvjedočila.
– Poznajemo sve nutrijente koji se nalaze u konoplji, dapače, promičemo to. Imala sam učenike kojima su se u obitelji profesionalno bavili proizvodnjom konoplje, pa su mogli biti direktno u kontaktu s potrošačem i kušati proizvode, što sada ovdje svi imaju priliku: brašno, ulje, ljekovite kreme, balzame… Nema što se ne može napraviti od konoplje – kaže profesorica.
Organizatorica Ljiljana Olujić ističe da ulje ima omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su, poznato je, dobre za zdravlje.
