Udruga Korijeni pustare Antunovac organizirala je u Staroj pekari izložbu “Fajferica se vraća kući” i okrugli stol s vrhunskim stručnjacima iz razičitih područja koji su govorili o svinji “fajferici” i vezanim temama.
Korijeni pustare jako njeguju baštinu nekadašnjeg života na nekadašnjim pustarama, kazali su predsjednica viša kustosica pedagogije Kristina Delalić Vetengl, mag. edu. lik. kulture i članovi Udruge koji su među najoperativnijima u aktivnostima Korijena pustare Branko Vadalja i Ivan Kastel, uz načelnika Antunovca Davora Tubanjskog koji iznimno podupire rad te antunovačke udruge,.
Ta je crna slavonska svinja nastala križanjem na imanju grofa Dragutina Karla Leopolda Pfeifera Orlovnjak blizu Osijeka, te se te se zbog toga često u narodu naziva i Pfeiferova svinja ili Fajferica.
Kristina Delalić Vetengl zahvalila je svim sponzorima i donatorima, a u ovoj prigodi posebice Gradu Osijeku, Općini Antunovac i Akademiji za umjetnost i kulturu koji su omogućili održavanje ove izložbe kojom su željeli podsjetiti na ovu iznimnu hrvatasku autohtonu pasminu svinja, ali i prisjetiti se života kakav je nekad bio na pustarama, zdravoj ishrani, domaćim proizvodima…
– U nizu zaboravljenih osoba mađarskog, njemačkog ili austrijskog porijekla koje su svojim djelovanjem obilježile dio povijesti istočne Hrvatske nalaze se i članovi obitelji veleposjednika i trgovaca Pfeiffer od kojih su neki zaslužili i plemićke titule. Tek će dobri poznavatelji gospodarskih prilika ovoga područja s kraja 19. i početka 20. stoljeća imati predodžbu o značaju kojeg je obitelj Pfeiffer imala na razvoj gospodarstva, a posebno uzgoja stoke.
No, kod starijeg stanovništva još uvijek je živo sjećanje na svinje “fajferice”, koje su uzgojene upravo na posjedu ove obitelji nedaleko Osijeka. Tako je u kolektivnom pamćenju ipak sačuvana memorija na ovu obitelj, čija je baština gotovo potpuno i nepravedno zaboravljena.
2023. godine obilježeno je 150 godina od medalje xza kvalitetu ove top mesno-masno pasmine s intermuskularnom masnoćom važnom za suhomesnate proizvode, masti i svježeg mesa za restorane – kazala je Delalić Vetengl.
Na okruglom stolu govorili su Dominik Knežević -predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje – Fajferica, dr.sc. Marija Hefer o nutritivnim vrijednost masti i mesa fajferice, dr.sc. Goran Kušec o potencijalima fajferice za proizvodnju tradicijskih suhomesnatih proizvoda, dr.sc. Vladimir Margeta o povijesno-tradicijskom kontekstu fajferice,, dr.sc. Boris Lukić o genetskoj vrijednost fajferice, i dr.sc. Dragan Solić načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje HAPIH-a o značaj uzgojnog programa u budućem razvoju fajferice.
Vadlja zahvaljuje na ustupljenim fotografijama obitelji Doležal Barinić, te obitelji Ferenko.