Proteklog petka se u rano prohladno i kišno predvečerje, središtem Josipovca širio miris pečenog kestenja i kuhanog vina na Kestenijadi u organizaciji Udruge Josipovac. Upravo taj miris, glazba i pozitivno ozračje privukli su u dvorište Hrvatskog doma nemali broj posjetitelja, mladih i starijih, koji su uživali u jesenskim okusima za sva čula.
– Od josipovačkog kestenjara Jože moglo se čuti vrlo zanimljivu i poučnu priču o tome kako se kestenje pojavilo u Slavoniji, te o selu Kestenovcu, o kojem danas možemo samo čitati u starim spisima i knjigama. Kestenje se peklo od ranoga predvečerja do kasne večeri, a pekli su ga odrasli u suradnji s djecom, koja su najviše uživala, a neprestano se tražila i porcija više. Uživalo se te večeri u kuhanom vinu i toplom čaju, u dobrom društvu uz pucketanje vatrice – kaže Ana Šašvari, tajnica Udruge Josipovac.
– Upravo pozitiva, te zajedničko druženje i okupljanje jest i cilj organizacije ovakvih događaja. I kako kaže ona Kićina ‘Inati se Slavonijo….’ dala je poticaj volonterima Udruge Josipovac da unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi održe Kestenijadu, jer želja i volja su jače od bilo kojih vremenskih uvjeta. Kestenijadu je Udruga Josipovac ostvarila uz pomoć donatora: Lotis d.o.o., Kapraljević d.o.o., Beton Galant d.o.o., Bistro- proizvodnja začina i dodataka, te Agristar d.o.o., kojima se i zahvaljujemo uz obećanje da se ponovno vidimo nagodinu, na novoj Kestenijadi – poručuje predsjednik Udruge Josipovac Marko Perković.