U Dalju su, u organizaciji Općine Erdut, Turističke zajednice Erdut i Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Branko Radičević” iz Dalja, održani 16. Sajam starih zanata, običaja i Gužvarijada.
U dvorištu Doma kulture okupilo se mnoštvo ljubitelja starinskih narodnih običaja, ali i gastronomije, pa su gosti mogli uživati u pečenoj prasetini, fišu, čobancu, pečenim kestenima i pečenim bundevama, ali i u vinu i naravno u gužvarama…
Doba godine kada nas priroda daruje
– Ovo je doba godine kada nas priroda podari svojim obiljem, te smo pozvali građane da nas posjete kako bismo zajedno uživali u pjesmi i plesu uz gužvare i vina – kazao je zamjenik predsjednika Turističke zajednice općine Erdut Darko Barjaktarević, dodajući kako su se na štandovima našli brojni eko-etno i gastro domaći proizvodi po prigodnim cijenama. Kako je naglasak bio na tradicionalnom kolaču od dizanog tijesta – gužvari, održano je, kazao je Darko Barjaktarević, zamjenik predsjednika Turističke zajednice Erdut, natjecanje, pa su gužvare ocjenjivale provjerene domaćice.
– Idealna gužvara mora biti široka oko 12 centimetara, visoka između 7 i 8 centimetara, mora biti sočna i ukusna, najbolje s orasima i makom – kaže Barjaktarević, a u tim okvirima prvo je mjesto osvojila Aranka Grčić iz Dalja, drugo Mileva Balić iz Dalja, a treće Ljubica Ćakić iz Karlovca.
Ovogodišnji je sajam bio tradicionalno međunarodnog karaktera, a načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić kazao je, nakon što je otvorio priredbu, da su zadovoljni što se toliko i gostiju i izlagača opet okupilo nakon pandemijskih poteškoća zbog kojih sajam nije održavan.
Dodatna je atrakcija bio općinski donačelnik David Sušac, koji se inače bavi konjima i sudjeluje na konjičkim natjecanjima, jer je došao s konjima i kolima te posjetitelje vozio u razgledanje Dalja.
Ljudi zaradili prodajom rukotvorina
– Zastupljeno je 30-ak izlagača i 15-ak folklornih društava. Nakon dvije godine pauze krenuli smo u kvalitetnom ozračju, imamo goste iz Makedonije i Srbije, tu su izlaga či općine Erdut i šireg dijela Hrvatske, naši prijatelji, kulturno-umjetnička društva. Sajam je izuzetno posjećen, drago nam je da je došao veliki broj ljudi da ovo vidi i uživa. Gastroponuda je doista velika, svašta se moglo probati, imali smo i razne radionice, sudionici su od djece iz vrtića do starih veterana, folklorne stare garde, kako bismo rekli. Mislim da se vraćamo u one dane prije korone kada smo ovim sajmom pravili iskorak i pokazivali što to sve imamo na ovom području i samim time prezentiramo male OPGove, da se ljudi koji imaju rukotvorine predstave i pokažu šta znaju, da prezentiramo svoj kraj, a da i oni nešto od svojih proizvoda prodaju i zarade – kazao je Vesić.
U ponudi su bili domaći eko-etno i gastro proizvodi uz prezentaciju običaja uz gužvaru i vino. ”Ovo je doba godine kada nas priroda podari svojim obiljem, i drago mi je da su se građani odazvali u tolikom broju kako bismo zajedno uživali u pjesmi i plesu uz gužvare i vina”, kaže zamjenik predsjednika Turističke zajednice općine Erdut Darko Barjaktarević, dodajući kako su se na štandovima našli domaći proizvodi po prigodnim cijenama.
Sada već 170 ležaja
– Ova priredba u našoj općini zauzima važno mjesto, i to baš u onom segmentu u kojem predstavljamo mala obiteljska poljoprivredna gospo darstva, isključivo pozivamo one male proizvođače koji se ne mogu reklamirati ili promovirati na velikim sajmovima. Promoviraju se kod nas na Sajmu starih zanata i običaja. Vidjeli ste i ovdje da imamo i zanata – stolara, kožara, medičara, voskara… Sajam je bogat s kulturno-umjetničkim i gastroprogramom. Što se tiče turističkog sadržaja, mogu samo kazati da turizma nema bez ovakvih događanja jer oni povezuju zajednički segment, a to znači kulturu, starinske običaje i subjekte koji se bave turizmom. Povećan je broj dolazaka i broj noćenja. Kada gledamo naše podatke u odnosu prema 2021., spomenutu godinu premašili smo za 80 posto, a kada gledamo da smo bolji u odnosu prema 2019. godini za tri posto, to vam samo pokazuje koliko idemo naprijed i da idemo u dobrom smjeru. Već smo u te dvije pandemijske godine našim radom i angažmanom zainteresirali poduzetnike da otvaraju nove smještaje, pa ću reći da smo početkom 2019. godine imali 125 ležaja, a sada 170.
Od toga trideset subjekata, a ono što je najpozitivnije jest da su novi segmenti koji se otvaraju u većoj kategoriji, znači od četiri do pet zvjezdica. Poduzetnici su uvidjeli da samo kvaliteta i dobra usluga mogu podići razinu i broj noćenja i dolazaka. I dobri domaćini to ostvaruju – kazao je Darko Barjaktarević.
ZAINTERESIRALI MLADE
Gužvarijadom se kroz radionice htjelo zainteresirati mlade, djecu da uče kako se pravi gužvara.
“Centar događanja je ta gužvara, i stari zanati dakako, međutim ovdje kao predstavnici tih starih zanata su ljudi koji su došli već sa svojim gotovim proizvodima, osim korpara, koji je ovdje prikazivao kako se pletu korpe, ali nam je radionica pravljenja gužvara najvažnija i najinteresantnija da vrtićarci i školarci od prvog do trećeg razreda uživaju i vide kako se pravi ta poslastica, ali i da sami pokušaju napraviti gužvaru”, istaknuo je Barjaktarević.